مغز و اعصاب که از حساسترین نقاط موجود در بدن انسان است، دچار بیماریهای خاصی میشود که برای اکثر این بیماریها، راه های درمان متفاوتی وجود دارد و طبق نظریه محققین این رشته، تغذیه در پیشگیری و درمان این بیماری ها نقش موثری دارد.
تغذیه سالم نقش حیاتی در توانایی خود براي مقابله با بار استرس و بیماری های اعصاب دارد. کربوهیدرات ها، پروتئین، چربی، ویتامین ها و مواد معدنی براي تولید انرژي، تمرکز ذهنی، و ثبات عاطفی مهم می باشند. استرس و بیماری اعصاب ممکن است سیستم ایمنی بدن را تضعیف و نیاز بدن به مواد مغذي خاص را افزایش دهد. یک رژیم غذایی متعادل، به تمرکز، هوشیاري، انرژي بالا و سالم در طول زمان بیماری کمک خواهد کرد.
افسردگی
اين بيماري تقريباً تمام بدن را تحت تاثير قرار مي دهد. سيستم اعصاب، خلق، افکار، رفتار، خوردن، خوابيدن و تفکر يک فرد و نگاه آن به اطراف خود مواردي است که تحت تاثير اين بيماري به شدت تغيير مي کند. علائم اين بيماري ممکن است هفته ها، ماه ها و سال ها طول کشيده و در طول دوره بيماري شدت و ضعف متفاوتي از خود نشان دهد
تغذيه با تغيير در عملکرد مغز باعث ايجاد اين بيماري مي شود به طوري که فقر تغذيه اي يکي از عوامل مهم اين بيماري شناخته شده است. سطوح مواد شيميايي مغز که نوروترانسميتر ناميده مي شود با آنچه ما مي خوريم در ارتباط است. اين مواد شيميايي که شامل دوپامين، سروتونين و نوراپي نفرين هستند در تنظيم خلق نقش بسیارمهمی دارند
تاثیر استرس بر رفتارهای غذایی
استرس باعث افزایش تمایل افراد برای مصرف غذاهای با کالری بالا و چرب می شود همچنین مصرف انواع مواد غذایی مفید در شرایط استرس کمتر می گردد
استرس همچنین می تواند در انتخاب مواد غذایی تاثیر بگذارد
استرس می تواند بر رفتار غذا خوردن انسان تاثیر گذار باشد و مقدار کل دریافت مواد غذایی را تغییر می دهد
اختلال خوردن نوعی اختلال بین رشته ایی روانشناسی و تغذیه میباشد.
حالت های نابهنجار کنترل وزن و تغذیه (حفظ رژیم غذایی) تحت عنوان اختلال های تغذیه ای معروف هستند. افراد مبتلا به اختلال خوردن با کنترل کردن نگرش ورفتارهای آشفته ی خود در رابطه با غذا دست به گریبانند وبسیاری از آنها زندگی خود را به خطر میاندازند وباعث پریشانی افرادی می شوند که به انها نزدیکند .
اختلال خوردن، نوعی اختلال در نحوه غذا خوردن است که از حالت طبیعی خارج شده است. مثلا اگر فرد از خوردن غذای کافی امتناع کند، یا بیش از اندازه غذا بخورد، یا پس از مصرف غذا اقدام به مصرف مسهل کند، یا عمدا استفراغ کند و یا ترکیبی از اختلالات فوق را داشته باشد، به اختلال خوردن مبتلا شده است.
بی اشتهایی عصبی
دراین دسته افراد تصوری غلط ازبدن خود و ترس کاذب از اضافه وزن و افکار وسواسی در مورد مواد غذایی داشته و اغلب این افراد وزنی کمتر از 85 درصد وزن مناسب با قد و وزن خود دارد.
این افراد محدودیت شدید مواد غذایی,کاهش وزن خطرناک بدن و سوتغذیه و گرسنگی و دیگراثرات فیزیکی مخرب را به همراه دارند.
پرخوری عصبی مصرف بدون کنترل مواد غذایی که در اغلب مواد پس از یک دوره فشارهای روانی از جمله :خشم ,استرس, اضطراب و افسردگی ,رخ میدهد. که پس از ان منجر به احساس شرم گناه,پشیمانی می شود .فرد برای جبران پرخوری و تسکین احساس پشیمانی خود, اقدام به جبران آن میکند که میتواند شامل موارد زیر شود:
ورزش های طاقت فرسا,استفاده از مسهل ها و دیورتیک ها, رژیم بسیارسخت و وادارکردن خود به استفراغ