دوره های سایکوز
سایکوز بار اول :
این دوره اولین باری است که شخص نشانه های سایکوتیک را تجربه می کند و ممکن است خود او یا دیگران در ابتدا متوجه بروز این علائم نباشند . او گاهی در محیط اطراف خود احساس نا امنی پیدا می کند ، گاه متوجه نیست برایش چه اتفاقی افتاده است و گاهی اوضاع به نظرش عجیب و غریب می نماید. کم کم علائم اصلی سایکوز مثل هذیان و توهم نیز پیدا می شوند .
دوره های تکرار شونده سایکوز :
منظور زمانی است که علائم سایکوز بعد از فروکش دوره های قبلی مجدداً عود کرده است .
مراحل سایکوز
بروز نشانه ها و شکل گیری اختلال سایکوتیک ممکن است طبق مراحلی صورت پذیرد . این مراحل عبارتند از :
مرحله پیش درآمد : در این مرحله نشانه های سایکوز بارز نیست و بیشتر به صورت تغییر در رفتار و عملکرد بیمار در زمینه های مختلف از جمله افت تحصیلی و کاهش ارتباطات اجتماعی ، بی توجهی به خود و محیط اطراف و نیز کاهش انگیزه است . ممکن است تغییراتی در بیان احساس ، ادراک و استدلال فرد ایجاد شود .
مرحله حاد بیماری : زمانی است که نشانه های سایکوز از جمله توهم ، هذیان و یا رفتار و گفتار آشفته به طور بارزی بروز پیدا می کنند .
مرحله باقیمانده : در این مرحله علائم سایکوز فروکش می کند و ممکن است نشانه های مختصری به صورت کاهش انگیزه ، توجه ، کم حرفی و تمایل به تنهایی باقی بماند .
{ توجه داشته باشید که سایکوز قابل درمان است و نشانه های آن د راکثر بیماران فروکش می کند ولی الگوی بهبودی در افراد مختلف متفاوت است .}
علت شناسی
عوامل ارثی :
عوامل ارثی را در ایجاد اختلالات سایکوتیک دخیل میدانند و در مواردی که اختلال در سنین پایین تر بروز می کند احتمال موارد مشابه از این اختلال در سایر افراد خانواده بیشتر است . با این حال توارث این اختلال صد در صد نیست . یعنی این طور نیست که فرزندان یک فرد سایکوتیک حتماً به این اختلال مبتلا شوند .
عوامل مغزی :
بی نظمی در سازوکار انتقال دهنده های عصبی شیمیایی در مغز ، برخی هورمون ها و نیز اختلال عملکرد برخی ساختمان های خاص مغزی را علت بروز این اختلالات دانسته اند .
عوامل محیطی :
فشارهای روحی و از دست دادن اشخاص و موقعیت های مهم می توانند باعث شروع و یا تداوم اختلال شوند این عوامل به خصوص در بروز سایکوزهای ناگهانی و کوتاه مدت دخالت دارند .
سیر و پیامد اختلال :
در بیش از نیمی از موارد نشانه ها به طور کامل و نسبی فروکش میکند و در مواردی ممکن است نیاز به درمان های طولانی تر باشد . درمانهای دارویی در مدیریت مرحله حاد بیماری بسیار موثرند .
در بسیاری از موارد سایکوزهای حاد خیلی زود از بین می روند و ممکن است هرگز تکرار نشوند .
مقالات پر بازدید