چگونه با حافظه بی ثبات کنار بیایید
متاسفانه حافظه نظیر قلب یا ریه نیست که بشود تمرین هایی برای بهتر کار کردنش انجام داد. تمرین در به حافظه سپردن اطلاعات نمیتواند موجب بهبود حافظه بشود. هیچ شواهد علمی هم در تایید اینکه مداواهای هومیوچاتی یا طب سوزنی در بهبود حافظه موثر باشد در دست نیست. با این همه، کارها و تدابیری وجود دارد که به کمک آنها وضع بهتری ایجاد میشود.
راهکارهای عملی:
لغزش حافظه را از چند راه می توان حل کرد. شاید خودتان هم (یاد یار)هایی از قبیل ( یادداشت کارهای روزانه)یا (نوشتن صورت خرید) داشته باشید. با این حال اگر حافظه تان را بیشتر به کار ببرید، وجود این قبیل یادداشت ها از فشارهای تلاش برای به یاد آوردن کم می کند و کمتر نگران و مشوش می شوید و همین شرایط موجب فراموشی کمتری است. کمی بعد راهکارهایی را معرفی میکنیم برای بهسازی ذخیره اطلاعات تا بهتر بتوان آنها را به یاد آورد. امکان دارد بعضی پیشنهاد های ما ساده تر از آن به نظر بیایند که چنان فایده ای داشته باشند اما آنها را دست کم نگیرید! بسیاری از مردمی که گرفتاری حاد حافظه داشته اند از این راهکارها خیلی راضی هستند.
یادیار برای کارها: یادداشت برداری
یادداشت ها هر چند چیزهای ساده ای هستند اما یادیارهای بسیار مفیدی را شکل می دهند. دفترچه جیبی مناسبی تهیه کنید که بتوانید همیشه همراه داشته باشید و کارهایتان را بلافاصله در آن بنویسید بخصوص کارهایی را که همان موقع نمیتوانید انجام دهید، مردم معمولا همین قبیل کارها را از یاد میبرند. سعی کنید عادتتان بشود همین که به یاد چیزی می افتید آن را فورا بنویسید و با خودتان قرار بگذارید که مثلا دو بار یا سه بار در روز نگاهی به یادداشت ها بیندازید وگرنه، از یادداشت برداشتن چه سودی حاصل میشود؟ بعضی مردم شب ها توی رختخواب به یاد کارهایشان می افتند بنابر این کنار تخت گذاشتن دفترچه یادداشت این حسن را دارد که چیزهایی را هم که در این شرایط به یادشان می افتید بتوانید بنویسید.
وسیله یادیار دیگری به نام کاغذ پشت چسب دار در بازار هست(به رنگ های گوناگون) که میتوانید هر برگ ان را در جاهایی که حتما چشم به آن می افتد بچسبانید( روی آینه دستشویی، روی درب ورودی، روی یخچال درب کابینت آشپزخانه). البته بهتر است فقط یکجا را که به نظر خودتان بیشتر جلوی چشم است انتخاب کنید و مخصوصا کار هایی را که باید انجام دهیدروی این کاغذ بنویسید و در همانجا بچسبانید، فراموش نکنید که جای مناسبی هم برای این یادداشت ها و خودکار یا مداد پیدا کنید.
مرکز مشاوره روانشناسی دکتر اسلامی مجهز ترین کلینیک روانشناسی در کرج
بهتر سازی حافظه برای کارها
گفتیم توجه کردن به اطلاعاتی که باید به حافظه سپرده شود باعث میشود حافظه آن ها را بهتر ذخیره و انبار کند.یلاوه بر این، مرور کردن مطالب، جای آن ها را در حافظه استوار تر و محکم تر میکند. بنابر این اگر کارهایی که باید انجام دهید را هر چه بیشتر در ذهن مرور کنید، بهتر می توانید آنها را به یاد بیاورید. اقدام تکمیلی این است که وقت های معینی از روز را برای مرور کردن در نظر بگیرید، مثل وقتی که میخواهید کاری را شروع کنید یا پس از صرف ناهار مرور در وقت های معین مطالب را در حافظه استوارتر میکند.
جستجوی گمشده
گاهی احساس میکنید باید کارهایی انجام دهید اما یادتان نمی آید چه کاری از قلم افتاده در این موارد برای پیدا کردن موضوعی که فراموش شده، در کار هایی که باید انجام میشد پیگردی و جستجو کنید، مثلا اگر مشغول خرید هستید در میان اقلام خرید های آن روز جستجو کنید، یا اگر توی خانه مشغول کارهایتان هستید، کارهای انجام شده را وارسی و مرور کنید این قیل جستجو ها، حافظه را به تحرک در می آورد. بسیاری از مردم غالبا دچار تردید می شوند که مبادا کاری را که میباید انجام می دادند، انجام نشده باشد. چاره این مشکل این است که وقتی کاری را انجام می دهید به صدای بلند با خودتان بگویید آن را دارید انجام میدهید: (اجاق گاز را خاموش کردم، فلکه گاز را بستم) و نظایر آن. با این کار تمرکز و توجه به موضوع افزایش می یابد و در نتیجه حافظه بهتر می ماند.
جستجو در حافظه
فراوان پیش می آید که دسته کلید یا عینک و نظایر آن را جا می گذاریم و بعد نمی توانیم آن را پیدا کنیم. یا اینکه چیزی را که خریده ایم در محل خرید جا می گذاریم.
سازمان دهی
اگر خودمان را عادت داده باشیم که برای هر چیزی جای معینی وجود داشته باشد دیگر کمتر اشیا را گم می کنیم. سازمان دادن به جا و مکان اشیا نیاز به تمرین دارد. علاوه بر این گاهی لازم می شود برای جای شی پر مصرفی مثل کلیدها را فقط همانجا گذاشت.
صورت برداری
تهیه برگه ای که در آن جای اشیا نوشته شود و در موارد تردید، نگاهی هم به آن بیندازیم، اقدام مفید دیگری است. علاوه بر این میتوان روی قفسه ها و کشوها نوشته ای چسباند که محتویات آنها را نشان دهد. همچنین می شود روی نوار چسب های کاغذی نام و شماره تلفن نوشت و توی کلاه یل چتر یا ساک خرید چسباند تا اگر جا بماند بتوانند به ما خبر بدهند.
کادری متخصص با تجربه ار روانشناس کودک در کرج در کلینیک روانشناسی دکتر اسلامی
تثبیت جای اشیا
خودتان را عادت بدهید که وقتی چیزی را جایی می گذارید متوجه باشید کجا می گذارید. این هشیار بودن می تواند از راه بیان علت قرار دادن شی در آن جای خاص ایجاد شود مثلا ( جای سوییچ ماشین، قلاب جا کلیدی است). به این ترتیب ایجاد رابطه بین شی و جای آن کمکی می شود برای به خاطر آوردن اینکه کجا قرار دارد. برای نمونه، در مورد پیدا کردن جایی که اتومبیل خود را پارک میکنید ببینید آیا روبروی پارکومتر یا روبروی آرایشگاه یا چیزهای دیگر است. این پیوند دادن اتومبیل با مکانی که متوقف شده موقع برگشت، کار شما را آسان میکند. وقتی دنبال چیزی میگردید و نمیتوانید آن را پیدا کنید ببینید آخرین بار در چه شرایطی آن را دیده اید، آن موقع مشغول چه کاری بودید بعد چه کار کردید… به همین ترتیب در جاهایی که به یاد می آورید دنبالش بگردید.
به خاطر آوردن نام ها
هر گاه برای نخستین بار با کسی آشنا می شوید (توجه بسیار) به اسمش داشته باشید. اگر اسمش معمولی نیست و درست متوجه آن نمیشوید در مورد املای آن جویا شوید و در جریان گفتگو با او اسمش را بگویید (راستی آقای آحادی منزل شما کجاست؟) بر زبان آوردن نام شخص در موقع گفتگو اقدام (دوستانه تری) است و باعث می شود که نام او در حافظه محکم شود. موقعی که از هم جدا می شوید نیز نامش را بر زبان بیاورید( خداحافظ آقای آحادی).
وقتی تلاش دارید نام کسی را به خاطر بیاورید اما موفق نمی شوید و انگار (تک زبانتان) گیر کرده حروف الفبا را به ترتیب امتحان کنید، در صورت امکان ببینید میتوانید به یاد بیاورید اولین بار در کجا و در چه شرایطی نامش را شنیدید، در هر حال اگر تلاشتان به جایی نرسید خودتان را عذاب ندهید، این ماجرا برای همه پیش می آید!
لینک های مفید: