تحریک مغناطیسی مغز یا بطور دقیقتر تحریک مغناطیسی مغز از راه جمجمه (انگلیسی: Transcranial magnetic stimulation) که بهاختصار به آن «TMS» میگویند، به یک روش تحریک مغناطیسی عصبی گفته میشود که بر روی نواحی کوچک و محدودی از مغز اعمال میشود.rTMS تحریک مکرر مغناطیسی مغز است که در طی آن فعالیت الکتریکی مغز تحت تأثیر میدان مغناطیسی بصورت تکرار شونده قرار می گیرد و اثرات درمانی دارد.
میدان مغناطیسی از طریق جریان پالس هایی از سر عبور می کند.
در طی این روش میدان مغناطیسی میتواند نواحی خاصی از قشر مغز را تحریک کند.
هر پالس مغناطیسی از پوست سر و استخوان و پرده های مغز گذشته و به نورون های عصبی می رسد و موجب تحریک و یا مهار فعالیت کوتاه مدت نورون های عصبی آن قسمت از مغز می شود.
میدان مغناطیسی که در نتیجه rTMS ایجاد میشود علاوه بر ایمن بوده احساس ناخوشایندی نیز در فرد ایجاد نمی کند.rTMS میتواند برای هر بیمار بطور اختصاصی و در منطقه خاصی از مغز انجام بگیرد.
این روش درمانی بسته به نوع بیماری یا اختلال می تواند تاثیرات اختصاصی بازدارنده یا تحریکی بر آن قسمت از مغز بگذارد.
بر اساس تحقیقات انجام گرفته افزایش یا کاهش متابولیسم مناطق خاصی از مغز می تواند سبب بروزمشکلات روانپزشکی همچون افسردگی در افراد شود که با روش rTMS قابل درمان است.
rTMS در بیمارانی که نسبت به درمان دارویی افسردگی پاسخ مثبت نداده اند به عنوان یک روش موثر کاربرد دارد.
امروزه افسردگی یکی از شایع ترین بیماری های روانی در جهان محسوب می شود. که بر اساس آمارها ۳۵۰ میلیون نفر که ۵ درصد جمعیت کل جهان را تشکیل می دهند از آن رنج می برند.
درمان از طریق تحریک الکترو مغناطیسی مغز توسط دستگاه rTMS برای افسردگی از سال ۲۰۰۸ به تایید سازمان غذا و دارو آمریکا FDAنیز رسیده است.
تحریک الکترومغناطیسی مغز توسط دستگاه rtms میتواند به عنوان یک عامل خارجی فعل و انفعالات نورون ها را به حالت طبیعی برگرداند و بیماری هایی همچون سکته مغزی، وزوزگوش ، افسردگی، وسواس ،اضطراب و اختلال دوقطبی را درمان کند.